Welke keukenblad is voor jou geschikt?
16 maart 2023 

Welke keukenblad is voor jou geschikt?

Je wilt een nieuwe keuken uitzoeken of samenstellen, super leuk! En er komen tegenwoordig behoorlijk veel opties voorbij, zeker voor de keukenbladen! En wat voor keukenblad moet je nou kiezen? Ieder materiaal heeft zo zijn eigen voordelen en nadelen. Ook kijken we altijd wat de gezinssamenstelling is, wat de wensen en het budget is.

Interieurstylist keuken


Er zijn twee soorten groepen; de natuurlijke materialen als natuursteen en hout en de kunststof bladen. 

Laten we beginnen bij natuursteen, want wat is dat nou eigenlijk?

Natuursteen is een mooi en een uniek materiaal, het gesteente komt rechtstreeks uit de natuur. Omdat het materiaal uit de natuur gehaald wordt, wordt de kleur bepaald door verschillende mineralen. Ook kan de afwerking soms wat ''lelijke'' plekjes hebben, dit hoort nou eenmaal bij natuursteen.

Natuursteen wordt natuurlijk niet alleen voor keukenbladen gebruikt, er zijn nog een aantal dingen waarvoor het wordt toegepast, zoals standbeelden, tegels, tafelbladen en accessoires. Het wordt met brokken uit aardgroeves gehakt en later worden hier tegels en platen verzaagd. Omdat ieder land een unieke aardkost heeft, heeft ook iedere plek zo zijn eigen unieke natuursteen.

Nederlandse bodem is rijk aan kalksteen en zandsteen!


Marmer

-Voordeel; unieke bladen

-Nadeel; Gevoelig voor zuren

Marmer is een uniek en natuurlijk materiaal. De meeste zullen de Calacatta; wit blad met zwarte ader herkennen. Dat is een trend die al een tijdje meegaat (vooral op een zwarte keuken   ). Dit materiaal heeft alleen als nadeel dat het gevoelig is voor zuren. Hierdoor kunnen er vlekken en kringen in het materiaal komen en die er niet meer uitgehaald kunnen worden. Minder ideaal in een gezin met kinderen dus.

Qua kostenplaatje kan dit erg verschillen, net hoe uniek en speciaal het marmer is


Graniet.

-Voordeel; sterker als marmer

-Nadeel; Gevoelig voor bijtende middelen

Wederom is Graniet een natuurproduct en daarom ook uniek. Dit materiaal is al beter geschikt voor in de keuken; Als er een hete pan op gezet wordt dan komt er geen barst of scheur in, het is dus hittebestendig. Dit materiaal is erg hard en daardoor zie je bij graniet weinig krassen op je keukenblad. Omdat het een natuurproduct is heeft dit materiaal ook zijn nadeel. Vocht kan vrij snel in het aanrechtblad indringen. Om het op te lossen kan je beter geen bijtende middelen gebruiken. Gebruik daarom een licht schoonmaakmiddel en heet water!


Terrazzo

-Voordeel; Bewerkelijker, dus meer mogelijkheden

-Nadeel; Prijzig

Terrazzo werd vroeger vaak toegepast in een hal van mooie jaren 30 woningen. Het is weer een ander natuurlijk product maar iets bewerkelijker doordat het bestaat uit restmateriaal en gegoten wordt. Daardoor kan je een terrazzo aanrechtblad voor een groot deel naar wens kiezen. Het blad is deels hittebestendig. Alleen moet je oppassen met hete producten zo op je aanrechtblad zetten. Je kan daardoor net als bij graniet verkleuringen en beschadigingen krijgen. Dit is natuurlijk zonde als dit gebeurd. Dus een tip: gebruik een pannenonderzetter 😉.

Ook hier geldt weer laat het bijtende middelen niet op je aanrechtblad liggen, het kan indringen in je keukenblad.


Kwartsiet

-Voordeel; UV en vorstbestendig

-Nadeel; op bepaalde plekken het materiaal licht poreus, waardoor vocht in het aanrechtblad kan dringen

Kwartsiet is een heel hard materiaal. Daardoor kan dit keukenblad tegen veel stoten van het dagelijks leven. Dit materiaal komt vaak als een marmerlook voor en dat maakt het juist erg gebruiksvriendelijk ten-opzichte van marmer soorten wat erg gevoelig is voor krassen en zuren.

Het wordt gevormd onder hoge druk en hitte waardoor kwartsiet hittebestendig is. Wel is het aan te raden om ook hier pannenonderzetters te gebruiken onder hete pannen, zo voorkom je scheuren. Een leuke eigenschap is, is dat het bestand is voor UV stralingen, het zal dus niet doffer of matter worden. Zoek je nog een mooi materiaal voor een buiten keuken? Daar is kwartsiet geschikt voor, het is namelijk vorstbestendig!


Travertin

-Voordeel; Goed bestand tegen intensief verkeer

-Nadeel; Zacht materiaal en kan dus gevoelig zijn voor vocht en zuren

Travertin is een zachter dan graniet en daardoor wat gevoeliger voor krassen en zuren op dit keukenblad. Je kan dit wel dichtmaken met een coating. Travertin heeft van nature een beige kleur met bruine aders en is heel zacht in zijn kleurenpallet en brengt een tijdloze sfeer in huis.


Hout

-Voordeel; Duurzaam

-Nadeel; Regelmatig groter onderhoud

Hout is een heel mooi, duurzaam, natuurproduct wat een warme uitstraling creëert. Het geeft een warm huiselijk gevoel. Dit voordeel is meteen ook een nadeel, want hout kan wat minder goed tegen vocht en warmte. Want als dat in aanraking komt met elkaar dan ‘werkt’ het hout. Daarom is het belangrijk deze goed te laten behandelen zodat je dit voorkomt.

Je kan hier ook verschillende kleuren in kiezen, dus je kan vele kanten op!


Keukens Alkmaar


Of ga je meer voor het gemak, dan kan je denken aan de volgende materialen. Deze zijn over het algemeen iets sterker of hebben andere eigenschappen!


Composiet

-Voordeel; erg hygiënisch werkblad

- Nadeel; Een heet voorwerp plaatsen op het koude werkblad , dan kan er een thermoshock ontstaan

Allereerst zijn aanrechtbladen van composiet vochtbestendig en erg sterk. Het materiaal kan gelukkig tegen een stootje. Zo is composiet bestand tegen krassen, stoten en slijten. Door de dichtheid van het werkblad is het daarnaast ook een erg hygiënisch blad. Er blijven weinig tot geen resten van voedsel achter.


RVS

-Voordeel; Zeer duurzaam

-Nadeel; Het is niet krasbestendig

RVS werkbladen zijn goed hittebestendig, watervast en hygiënisch. Maar het is een vrij kostbaar materiaal. Dit materiaal wordt vaak gebruikt voor in de keuken in een restaurant, omdat het goed gebruiksvriendelijk is. Hier kan een naadloze ingelaste spoelbak meegenomen worden in hetzelfde materiaal. Wat tijd scheelt, is dat het zeer onderhoudsvriendelijk is. Je hoeft er alleen een natte doek met een beetje sop erpver heen te halen en het ziet er weer meteen fris uit.


Dekton

-Voordeel; Krasvast, slijtvast en vlekbestendig

-Nadeel; Er zijn vrijwel geen nadelen 😉. Dat is toch super!

Dekton is zeer hittebestendig, je zou je hete pannen zo op het aanrecht kunnen zetten. Het is een mooi materiaal. Door de harde persing van Dekton geeft het dus het voordeel dat het krasbestendig en slijtvast is. Er zijn vrijwel geen nadelen. Door deze positieve voordelen heeft dit materiaal een lange levensduur.


Corian

-Voordeel; De naden kunnen onzichtbaar afgewerkt worden

-Nadeel; Niet hittebestendig

Corian is gemaakt van natuurlijke materialen en een acrylhars. Door deze homogene samenstelling is het bladoppervlak nagenoeg ondoordringbaar voor vloeistoffen. Het materiaal is ook nog is in vele maten en vormen verkrijgbaar en dit kan dus naar wens opmaat gemaakt worden. Dit materiaal is zeer bewerkbaar, het kan worden gepolijst, geslepen, versneden en dus naadloos worden verwerkt.

Het is een duurzaam materiaal dat weinig onderhoud vereist. Een belangrijk advies is om geen hete pannen zo op je aanrechtblad te plaatsen, gebruik pannen onderzetters. Gebruik voor zuren producten een snijplank, deze vlekken kunnen in het blad dringen.


Keramiek

-Voordeel; Zeer hittebestendig

-Nadeel; Gevoelig voor zure chemische producten en schuurmiddelen

Een keramisch aanrechtblad is zeer hittebestendig en kan hoge temperaturen aan, dus een warme pan is geen enkel probleem om dat zo neer te zetten op je aanrecht. Dit aanrechtblad vraagt weinig onderhoud en het is bestand tegen vlekken. Wees voorzichtig met het stoten tegen de randen, want dit stukje is wel kwetsbaarder en er kunnen dan beschadigingen te zien zijn. Nog een leuk voordeel, is dat het duurzaam en een milieuvriendelijk materiaal is.


HPL

-Voordeel; Redelijk betaalbare prijs

-Nadeel; Zeer gevoelig voor deuken/krassen

Een HPL aanrechtblad bestaat uit een multiplex of vezelplaat met daarop een HPL toplaag. Het is een glad oppervlak en daardoor niet poreus. Hierdoor is het gemakkelijk schoon te houden en blijft het hygiënisch.

Wees voorzichtig met harde voorwerpen op dit materiaal. Door harde klappen of messen kunnen er beschadigingen op het werkblad komen, gebruik daarom altijd een snijplank of onderzetters. Ondanks de waterdichtheid is het niet goed om vocht te laten liggen. Dit kan namelijk oneffenheden in het werkblad veroorzaken. Dus laat je aanrechtblad verzorgd achter😉.


Hi-Macs, een van Jessica's favorieten!

-Voordeel: Er zijn veel mogelijkheden van toepassen

-Nadeel: Kan wat duurder zijn dan een ander kunststof blad

Hi-macs kennen nog niet veel mensen. Terwijl dit al een tijdje op de markt is en hele mooie eigenschappen heeft! Het materiaal is solid surface, deze zal vast iets beter bekend zijn. Het materiaal bestaat uit 75% natuurlijke mineralen en zuiver acryl.

De voordelen zijn enorm, zo kun je het door middel van hitte in vele vormen buigen, heb je nagenoeg geen afval en is het duurzaam, is het door de gesloten porie waterbestendig en niet gevoelig voor zuren. En voor de ontwerpers is het extra fijn, want je hebt eindeloze kleurmogelijkheden en zie je bij een verbinding geen naden!


Top Core

-Voordeel: stoot- en watervast

-Nadeel: diepere structuur

TopCore bestaat uit meerdere met fenolhars doordrenkte lagen kraftpapier die onder hoge druk en temperatuur zijn samengeperst tot een blad van 10 mm.

Doordat het materiaal stevig en compact is, is het stootvast. Het gesloten oppervlak maakt dat het blad watervast, hygiënisch en makkelijk te reinigen is. Ook kan je hierop PITT cooking toepassen!


Hard glas

-Voordeel; Watervast

-Nadeel; Gevoelig voor UV licht

Glazen aanrechtbladen worden gemaakt van thermisch gehard glas, dit wordt vaak dan op een hoog niveau verhit. Dit zorgt dat het materiaal minder tot niet breekt of splintert. Een fijn voordeel is, is dat het makkelijk schoon te houden is. Even een doekje eroverheen en klaar😊!

Mocht er een beschadiging in het glas komen dan is dit niet meer weg te werken. Dit is daarom ook een groot nadeel. UV licht is gevoelig voor dit keukenblad, het kan namelijk verkleuren als je je keuken met glas voor een groot raam zet waar veel zon schijnt.


Nu ben ik benieuwd welk keukenblad jij nu zou kiezen!

Venhuizen keukenontwerp interieurstylist
Over de schrijver
Reactie plaatsen