Hoe pas je kleur toe?

''𝗝𝗲 𝗸𝗶𝗲𝘀𝘁 𝘁𝗼𝗰𝗵 𝗴𝗲𝘄𝗼𝗼𝗻 𝗲𝗲𝗻 𝗸𝗹𝗲𝘂𝗿 𝗱𝗶𝗲 𝗷𝗲 𝗹𝗲𝘂𝗸 𝘃𝗶𝗻𝗱𝘁?'' 

Dit zij een vrouw tegen me nadat ze had gevraagd wat ik voor werk ik doe 😅

En helemaal prima natuurlijk dat zij zo denkt en haar lievelingskleur op de muur smeert. 


Wij kijken verder dan jouw favoriete kleuren. Namelijk:

1️⃣De ligging van de woning en de betreffende ruimtes

2️⃣De hoeveelheid lichtinval

3️⃣Welke muur je gaat schilderen

4️⃣De functie van de kamer

5️⃣De ruimtelijke beleving

Dit alles kan namelijk van grote invloed zijn hoe een kleur uiteindelijk uitpakt en overkomt op je gevoel en humeur. (En natuurlijk houden wij óók nog rekening met je wensen!) 🤯


Om je op weg te helpen hebben we hier wat tips en onderbouwingen voor je verzameld:


De ligging van de ruimte: De ligging van je woning is heel bepalend op de kleur die je uitkiest. De ruimte zegt veel over hoe de kleur eruit zal komen te zien in combinatie met daglicht. 

Licht vanuit het zuiden: We beginnen makkelijk, een kleur kiezen voor een ruimte die op het zuiden licht. De zon schijnt hier bijna de hele dag lekker naar binnen en zorgt daarbij voor een warme lichtinval. Bijna alle kleuren komen hier goed tot hun recht. Met name de koele tinten als blauw en grijs. Ook verbleekte kleuren doen het goed! Het warme zonlicht nuanceert de koele kleuren. Kijk wel uit met felle en donkere kleuren, deze kunnen snel te heftig worden.

Licht vanuit het westen: Een ruimte op het westen heeft een dromerige lichtinval. Het licht is hier in de ochtend vrij koel en wordt later op de dag steeds warmer. De uren voor zonsondergang zijn hier vooral prachtig. Ga voor lichte en poederige tinten om de natuurlijke lichtinval te versterken.

Licht vanuit het noorden: Deze ruimte krijgt bijna geen zonlicht en heeft de hele dag een koele gloed. Witte muren lijken hier ook vaak een beetje blauwig. Kleuren met een rode of gele ondertoon kunnen dit neutraliseren. Ga voor kleuren zoals rood, roze, geel en oranje. Alsof je de zonsondergang gebruikt als kleurenwaaier. Laat koele tinten als blauw, wit en grijs staan. Dit maakt de ruimte namelijk grauw. 

Licht vanuit het oosten: In de ochtend komt hier warm licht naar binnen door de zonsopkomst. In de loop van de dag wordt dit licht steeds koeler. Geef de muren hier geen uitgesproken kleuren en ga liever voor wat zachtere tinten. Neem de natuur als inspiratiebron: groen doet het hier super goed en het heldere daglicht versterkt de kleur. Witte muurverf is hier het mooiste met een tikkeltje blauw als ondertoon.

Kleuren en zonlicht

De hoeveelheid lichtinvalDe hoeveelheid lichtinval is ook bepalend hoe een kleur uitvalt. Kijk kritisch naar je ruimte. Heb je weinig of kleine ramen in je woning? Of staan er veel bomen die het licht tegenhouden? Dan zal de ruimte wat donkerder overkomen.

Bij grote ramen, of een grote glazen pui, heb je juist veel lichtinval en is de ruimte juist veel lichter. Daarbij beïnvloed de hoeveelheid lichtinval hoe fel de kleur op je overkomt! Twijfel je tussen twee tinten? Dan adviseer ik voor de lichtere tint te gaan. 


Welke muur wil ik verven?

De muur waarop de kleur wordt aangebracht heeft vooral effect op de zichtbaarheid en hoe donker de kleur oogt. Kies je ervoor om de kleur op de muur te plaatsen waarin ramen zitten, dan zal deze kleur merkbaar donkerder overkomen dan verwacht.

Kies je juist de muur tegenover of naast ramen dan zal het licht van de ramen en deuren de kleur aanlichten en deze veel beter tot zijn recht laten komen! Dan denk je wel twee keer na waar je welke kleur toepast, toch?


Emoties van kleuren:

Blauw: is momenteel de lievelingskleur van vele mensen. Ze is de kleur van de lucht en de zee. Een kleur die rust brengt en een frisse uitstraling geeft, ze is beschermend en vreedzaam. Aan de andere kant kan blauw ook een koude kleur genoemd worden, ze is technisch, formeel en zakelijk. In combinatie met andere kleuren past blauw bijna overal bij. Blauw is qua emotie de volstrekte tegenstelling van rood. Het is passief en ademt rust, kalmte en koelheid uit.

Groen: Groen is de kleur die in de natuur het meeste voorkomt. Een levendige kleur die ontspannend werkt, frisheid en energie geeft. Groen is de rustigste van alle kleuren. Het oog wordt er nooit door geïrriteerd en kan daardoor in grote hoeveelheid gebruikt worden.

Geel: is de kleur van de zon, verwarmd, stimuleert en sprankelt. Geel straalt vrolijkheid en positieve energie uit. Ook zorgt dit voor creativiteit! Ideaal in bijvoorbeeld een klaslokaal of kantoor. Ook kan het een grauwe kamer op het noorden dus opfleuren.

Rood:  is een krachtige vrolijke kleur die energie geeft, in veel culturen is rood de kleur van het leven. Ze kan intimiteit en warmte uitstralen. En tegelijkertijd als onrustig worden ervaren. De kleur is erg aanwezig en duwt andere kleuren weg. Door deze kleur goed toe te passen valt iets extra op (bijvoorbeeld een stoplicht!). Kijk dus uit met waar je deze kleur toepast.

Wit: Hoewel de meningen verschillen, wit en zwart zijn geen echte kleuren. Wit vormt in de meeste woningen de basis van het interieur. Alhoewel je hier nog veel verschillende tinten in hebt. Wit staat voor fris en onschuldig. Ook weerkaatst dit het licht, waardoor een kamer sneller lichter overkomt.

Zwart: In tegenstelling tot wit zorgt zwart ervoor dat het licht wordt geabsorbeerd. Hierdoor is een kamer sneller donker en kan somber werken. Maar door de juiste toepassing en in bepaalde mate kan het ook een chique uitstraling geven.

Verfkleuren en lichtinval


Heb je nog een vraag? Stel hem hieronder!

Liefs Jessica


Over de schrijver
Reactie plaatsen