Wat is het verschil tussen interieurstylist en interieurontwerper?
22 juni 2022 

Wat is het verschil tussen interieurstylist en interieurontwerper?

Dit is een veel voorkomende vraag. Ik noem mijzelf een interieurontwerper, maar wat is eigenlijk het verschil tussen een interieurstylist en een interieurontwerper?  In deze blog ga ik antwoord geven op die vraag. Ook leg ik je uit wat een interieurarchitect is!


Interieurverzorger

De naam zegt het eigenlijk al; verzorger. Zij zorgt ervoor dat je woning of ruimte weer helemaal pico bello is. Een schoonmaker dus. En meer hoef ik niet uit te leggen volgens mij ;)


Interieurstylist

Een interieur stylist is iemand die woningen stijlt. Iedereen mag zich een interieurstylist noemen. Je hoeft geen opleiding gevolgd te hebben om deze naam te dragen. Een interieurstylist kan je helpen met de laatste puntjes van je interieur. Denk hierbij aan wanddecoratie en accessoires. En ondanks dat iedereen zich zo mag noemen vergt het toch een bepaald gevoel en inzicht.

Stylist Alkmaar interieur

Interieuradviseur

Een interieuradviseur is iemand die je vakkundig kan adviseren. Ze helpen je met het verbeteren van je bestaande interieur, door bijvoorbeeld een andere indeling toe te passen, andere kleuren en materialen te adviseren of door aanpassingen van het meubilair en de verlichtingsarmaturen. Interieuradviseurs beschikken minimaal over een mbo-opleiding.


Interieurontwerper

Een interieurontwerper is iemand die je in bijna het gehele project begeleid. Een interieurontwerper denkt mee over de indeling, routing, sfeer & kleur, vloer-, wand-, en plafondafwerking, materialisatie, meubilair & maatwerkmeubilair, lichtplannen en elektraplannen. Een interieurontwerper werkt deze uit als 2D en 3D tekeningen. Dit is dus iets waar ik je goed mee kan helpen en adviseren. Mijn expertise is verlichtingsplannen en plannen uitwerken in 3D en VR!

Interieurstylist en ontwerper

Interieurarchitect

Als laatste is er ook nog een interieurarchitect, ook wel bekend als binnenhuisarchitect.

Het grootste verschil tussen dit beroep en bovenstaande beroepen is beschermde titel en de duur van de opleiding. Om de titel interieurarchitect te dragen dien je een erkende hbo-bachelor opleiding van 4 jaar gevolgd te hebben + een master van 2 jaar op een erkende opleiding. Daarnaast dien je ook nog 2 jaar praktijkervaring te hebben voordat de titel toegeëigend wordt. Dan kom je in een register te staan.

Ook houdt een interieurarchitect zich ook bezig met vergunningaanvraag, uitvoering en bouwkundige onderdelen van een interieur. Verder werkt een interieurarchitect volgens het bouwbesluit en is bekend met de NL-regelgeving. Maar ook een interieurarchitect werkt samen bij het realiseren van complete projecten.

Over de schrijver
Reactie plaatsen